Instax Square SQ10

Instax Square SQ10, Fujifilm’in kare formattaki hibrit fotoğraf makinesi. Onu, serinin diğer makinelerinden ayıran en büyük fark ise Auto ve Manual moda sahip olması. Diğer Instax makineler, çektiğiniz fotoğrafı anında çıkarırken SQ10, tercihe bağlı olarak baskısını almama imkânı tanıyor. Auto moddayken diğer Instax makineler gibi deklanşöre bastığınız anki sahne doğrudan bastırılıyorken, Manual modda fotoğrafı çekip, vinyet, efekt veya poz telafisi işlemlerinde bulunabiliyor, dilerseniz bastırmayabiliyorsunuz. Buna ek olarak SD kart desteği sayesinde, başka cihazlarla çekilen fotoğrafları da bünyesinde baskı alma olanağı sunuyor. Böylece bir fotoğraf makinesi olmasına ek olarak, Instax Share gibi yazıcı olarak da kullanılabiliyor.

Teknik Özellikler

  • f2.4 diyafram
  • 1/2-1/29500 enstantane
  • 100-1600 iso aralığı
  • 10 cm-∞ odak aralığı
  • 28.5 mm (35 mm eşdeğeri) lens
  • 3″ TFT LCD ekran
  • Uzun (Bulb) pozlama ve üst üste pozlama
  • Zamanlayıcı (2 ve 10 sn)

Kullanılan Film Özellikleri

  • 86×72 mm film boyutu
  • 62×62 mm fotoğraf boyutu
  • 800×800 nokta
  • 12.5 nokta/mm (318 DPI)

Kullanım

Simetrik tassarım anlayışına sahip bu makineyi hem solaklar hem de sağlaklar kolaylıkla kullanabiliyor. Ön tarafta yer alan iki adet deklanşör butonu, kullanıcının isteği doğrultusunda farklı özelliklere sahip olabiliyor. Her ikisini de deklanşör olarak kullanabiliyor, birisini modlar arasında geçiş yapmak için kullanabiliyor veya tamamen pasif hâle getirebiliyorsunuz.

Dahili flaşı oldukça kuvvetli, kırmızı göz, yavaş senkronizasyon gibi farklı özellikler yer alıyor.

B modu ile 10 saniyeye kadar uzun pozlamalar gerçekleştirebiliyorsunuz. Evrensel tripod yuvasına sahip olsa da pozlama esnasında deklanşöre basılı tutmak gerektiği için ilk basışta veya düğmeyi bırakma anında makinenin oynamaması için ekstra efor sarfetmek gerekiyor. Belirtilen süre boyunca pozlama yapma imkânı sunmasını veya harici bir kumanda ile bu işlemi gerçekleştirebiliyor olmayı dilerdim.

Üst üste pozlama ile iki farklı sahneyi birbiri üzerine pozlayabiliyorsunuz. İlk sahnenin çekilmesinin ardından sahne yaklaşık %50 oranında saydamlaşıyor ve ikinci sahneyi çekerken hizalama vesaire işlemleri için büyük kolaylık sağlıyor. Çok güzel bir düşünce olmuş.

Makinede vinyet ekleme, efekt verme ve poz telafisi yapabilmek mümkün. Sonradan gelen yazılım güncellemesi ile birkaç farklı efekt daha eklenmiş bulunmakta. Bu, makinenin zamanla başka güncellemeler alabileceğini ve kabiliyetinin arttırılabileceğini düşündürüyor.

Micro SD karta atılacak fotoğraflar makine üzerinden çıktı alınabiliyor ancak fotoğrafların isimlendirmeleri dört harf dört rakam içermek zorunda. Aksi takdirde cihaz, karttaki fotoğrafları göremiyor. İçerisindeki SD kartı bilgisayara taktığınız zaman fotoğraflara ek olarak fotoğrafların bazı bilgilerinin yer aldığı excel dosyalarını da aynı klasörde görüyorsunuz. Fotoğraf sayısı arttıkça bu kalabalık görünüm kullanım deneyimini bir miktar düşürüyor. Aralarından yalnızca fotoğrafları seçmek için uğraşmak gerekiyor.

Kutusundan çıkan yazılımda menü geçişleri vesaire ara sıra takılmalar yaşıyordu ancak yeni efektlerin de geldiği v2 sürümünde bu sorun giderildi ve daha pürüzsüz bir kullanıcı deneyimi sunar hâle geldi.

Makinenin tasarımı, Neo 90 kadar çekici görünmediği gibi serinin giriş modellerinden olan Instax 8’ler gibi biraz çocuk oyuncağı etkisi uyandırıyor. Polaroid OneStep 2 gibi kült bir tasarım beklemeyenler için ideal diye düşünüyorum.

Makine Fujifilm’in kendi sitesinde 1439 liralık satış fiyatına sahip. Ben Sirkeci’de Kristal Fotoğrafçılık’tan Fujifilm TR garantisi ile birlikte 1000 liraya satın almıştım. Bazı internet siteleri 10’lu film, hafıza kartı gibi kitler ile satıyor. D&R, Idefix gibi yerlerde de Fujifilm TR fiyatı ile listelenen ürünün filmleri ise Fujifilm’in kendi sitesinde 10’lusu 45 lira olarak listeleniyor.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *