Kağıt üzerinde beklenti oluşturacak teknik özellikler sunan Dyson’ın ikinci nesil kulaklığı Ontrac satışa çıktı. Türkiye fiyatı 20 bin lira olan kulaklığın değiştirilebilir kulaklık süngerleri ile dış kapakları ise ikişer bin liradan satışa sunuldu. Marka, iki binden fazla kombinasyon yapılabileceğini belirttiği bu kişiselleştirme seçenekleri ile bence doğrudan Airpods Max tüketicilerini hedefliyor.
Henüz ürünü incelemeden öngörülebilir olduğunu düşünüyorum: dış kapaklar herhangi bir dokunmatik yüzey barındırmadığı için jestler doğrudan bu malzemenin altındaki tarafa iletilmek üzere tasarlanmış ve biraz kuvvetli vurmak gerekiyor. Bu da içgüdüsel bir kontrol deneyimi sunmaktan oldukça uzak hissettirdi. Daha iyi bir tasarım anlayışı tercih edilebilirdi. Ayrıca kontrol düğmesi olarak yerleştirilen düğmede hareketleri gerçekleştirmek için gereğinden daha fazla kuvvet uygulamak gerekiyor. Deneme ürününe has bir şey mi, bir tasarım tercihi mi emin değilim ancak tasarım bu şekildeyse eksi hanesine yazar.
MyDyson uygulaması ile öntanımlı üç farklı EQ ayarı sunuyor. Bas güçlendirme modunda basların çalışma aralığı hoşuma gitti. ANC özelliği ise rakiplerine kıyasla en iyisi değil ancak yine aynı şekilde fena iş çıkarmıyor. Transparan modu ise birçok rakibinde şikayet ettiğim, dışarıdaki sesi robotize bir şekilde iletmiyor, oldukça pürüzsüz ve kulaklık yokmuş gibi bir deneyim sunabiliyor. Hâlâ Airpods ürünleri bu konuda en iyisi gibi geliyor.
Kulaklığın görüntüsü bana Bang & Olufsen HX’i anımsatıyor. Hatta görüp deneyene kadar niyeyse doğrudan onunla karşılaştırma ihtiyacı hissettim. Berbat bir ses kalitesi sunduğunu söyleyemem, ortalama bir insan için gayet yeterli bir deneyim sunuyor. 6hz-21Khz gibi bir özellik sunan bir kulaklıktan ses (daha doğrusu sürücü) anlamında da daha iyi işler beklemek yanlış olmaz. Kötü diyemem, doğrusu temiz bir ses sunuyor ancak benzer fiyatlarla satılan ve belki de bir asırdır ses üzerine uzmanlaşan firmaların ürünleri hâliyle daha mantıklı oluyor. Taşıma çantası Airpods Max’e kıyasla daha iyi fakat daha iyi yapan markalar var. ANC özelliği açıkken 55 saate varan şarj süresi sunuyor, bu da günümüz beklentilerini karşılıyor.
Dyson, Airpods Max alabilecek ve ortalama beklentilere sahip çoğunluğa hitap eden bir ürün tanıtmış ancak etkisi Türkiye’de henüz hissedilmemiş görünüyor. Bazı ürünleri pahalı yaparak albenili yapamıyorsunuz. Aynı zamanda bu pahayı karşılayacak bir şeyler de sunmak gerekiyor. Dyson, süpürge konusunda bu başlığa örnek olabilir ancak kulaklıkları ile değil. İlk nesil hâlâ alay konusu. Aklıma gelen diğer örnek ise DS otomobil firması. Kristal dokunuşlar allanıp pullanmış bir Citroën olduğu gerçeğini değiştirmiyor.
Apple, Airpods Max ürününde bir başarı elde ettiyse bu tamamen markasının sayesinde oldu. Sanmıyorum ki o kullanışsız çantasıyla, kısa şarj süresi ile insanlar bayıla bayıla alsın. Apple ekosistemindeki en rahat kullanıma sahip ve en yormayan kulaklık modellerinden biri olsa da ikinci nesli ile de hiçbir yenilik getirmemiş görünüyor.
Tasarım
Teknoloji
Fiyat
Özetleyecek olursak; benden bir kulaklık tavsiyesi isteyecek olursanız, Dyson OnTrac sunacağım alternatiflerden birisi olmazdı.
Bu arada Dyson markası, hem Whatsapp hattıyla hem de çağrı merkeziyle bu ürünü nerede deneyebileceğiniz konusunda hiçbir bilgi vermiyor. Marka için kabul edilemez bir şey olduğunu düşünüyorum. Ben Akasya AVM’deki şubelerinde mutlaka olacağını düşünüp başka bir işimin olmasını da bahane edip gitmiş ve ürünün sergilenemediğini, sebebinin ise hemen yan komşuları Apple olduğu bilgisini aldım. Çalışanlardan birisinin Emaar AVM’deki tanıdığına ulaşıp deneme ürünü olup olmadığının bilgisini alarak bizi oraya yönlendirmesiyle deneme fırsatı buldum. Aynı zamanda Zorlu AVM’de de stantta gördüm ancak deneme ürünü var mı, yok mu bir bilgim yok.
Leave a Reply